Anasayfa / Çocuklarda Alerjik Egzama Nasıl Tedavi Edilir ?

Çocuklarda Alerjik Egzama Nasıl Tedavi Edilir ?

Hastalığın tedavisi genellikle cilt üzerine uygulanan ilaçlarla yapılır, nadiren ağır vakalarda ağızdan ilaç kullanmak gerekebilir. Bu hastaların ciltlerinde bazı yapısal bozukluklar bulunduğundan ciltten su kaybı sağlıklı yaşıtlarına göre fazladır, nitekim bu çocukların ciltlerine dokunulduğunda kuruluk hemen dikkat çeker. Hastalığın şiddeti ve yaygınlığı ne derecede olursa olsun, hem döküntü ve kabuklanmaların olduğu bölgeler hem de sağlam kalmış cildin yeteri kadar nemlendirilmesi tedavinin ilk ve en önemli basamağıdır. Çoğu hastada sadece nemlendiriciler hastalığı kontrol altına almak için yeterli olabilmektedir. Doktorunuz nemlendirici olarak parfüm, paraben ve diğer bazı kimyasal maddeleri içermeyen cildinize uygun bir ürünü size önerecektir. Size düşen bu nemlendiriciyi günde 2-3 kez cildinizin kurumasına fırsat vermeyecek şekilde uygulamaktır. Zeytinyağının nemlendirici olarak kullanımı uygun değildir.

Cilt üzerine kullanılan kortizonlu kremler hastaların en çok fayda gördüğü ilaçlardır. Bu ilaçların tedavi edici güçleri ve dolayısıyla yan etki oluşturabilme potansiyelleri arasında büyük farklılıklar vardır. Dolayısıyla, kortizonlu kremlerin hekimin önerdiği şekilde ve sürede kullanılması kritik öneme sahiptir. Bazı durumlarda hekiminiz şikayetlerinizin kontrol altına alınmasından sonra da haftanın belli günlerinde bu ilaçları daha uzun süreler kullanmanızı önerebilir.

Kortizonlu kremler dışında içinde kortizon olmayan koruyucu pomadlar ve kremler de vardır . . Bu ilaçlar 2 yaş üzerinde kullanılırlar, kortizonlu kremlere yakın tedavi edici özellikleri bulunmaktadır. Özellikle göz çevresi, yüz, kasık ve koltuk altı gibi kortizonlu ilaç kullanımının riskli olduğu belli vücut alanlarında daha tercih edilebilmektedirler.

           Bitkisel karışım olarak pazarlanan ürünlerin veya alternatif/tamamlayıcı tıp uygulamalarının etkinliğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Bu hastalarda çocukluk çağı aşılamalarındaki aşı bileşenlerine karşı bilinen bir alerjik reaksiyon hikayesi yoksa, aşılar aynen yaşıtları gibi yapılmalıdır, Özel bir önleme veya ileri bir teste ihtiyaç yoktur.